Ранна история

Оценете
(2 гласа)

Историята на Добринище започва от незнайни времена. Археологическите находки и проучвания в последно време я отнасят към времето, когато човекът си е служил с каменни оръдия на труда. В селището и района му е открита и разнообразна тракийска керамика. Богати са и находищата с римска керамика, която изобилства на много места. Намерени са монети от времето на римския император Нерон. В местността „Св. Никола" се намират останки от еднокорабна базилика, чиито основи все още не са заличени от времето. В момента там се водят археологически разкопки.
Голям интерес от историята на Добринище представлява басейнът с минерална вода, известен на всички с името „Римското банче".
Обитаването на Добринище и района му през римско и римовизантийско време не е случайно явление. Разположено в югоизточният ъгъл на Разложката котловина до самите поли на Пирин планина, то заема стратегическо положение, откъдето спокойно биха могли да се защитават подстъпите към римския град Никополис ад Нестум (Г. Делчев), отстоящ на около 35-40 км от селището.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dobrini1/public_html/templates/protostar/html/com_k2/templates/dobrinishte/item.php on line 259
Прочетена 5605 пъти
Още в тази категория: « Средновековиe