Новини

Съчетанието на каране на ски в планината с къпането в гореща минерална вода в град Добринище е уникално. Затова е напливът на гости през зимата. По празниците няма едно свободно легло, а легловата база е за над 3000 туристи. По-ниските цени на туристическите услуги и на тези в ски зоната над населеното място също са причина за многото гости. Къщите за гости тук вече са близо 100, три са големите хотелски комплекси. В Добринище признават, че дължат големия наплив и на близостта си до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 км от Зимната столица на Балканите. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 км писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца, тое с два влека. Малчуганите до 6 години карат безплатно. За

за по-големите дневната карта за късата писта е само 15 лева. „Това е най-доброто трасе за начинаещи, тук идват да се учат на ски дори децата от Банско. За студентския празник всичко е резервирано. Така е и за Нова година. Мои близки се обаждат да им намеря места за новогодишните празници, но е невъзможно", твърди кметът на града – Китан Галчев.

Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски. "Българи и чужденци идват и заради минералните извори. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. "Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Става въпрос и за лятото, и за зимата. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината", допълва градоначалникът.


Копирано от standartnews.com

Учебната ски писта над Добринище се обработва и е почти готова за посрещане на начинаещи скиори и бордисти. Минусовите температури дават възможност за създаване на технологичен сняг и е въпрос на дни пистата да може да заработи. 

     Със сигурност всеки любител на зимните спортове чака с нетърпение октриването на новия ски сезон. За радост на ентусиастите, които искат да се научат да карат ски или сноуборд следва да се отбележи, че на учебната ски писта над Добринище вече се прави технологичен (изкуствен) сняг. Добринище е перфектният ски курорт за начинаещи, тъй като съчетава добри условия и достъпни цени. 

Курортът край Банско примамва със СПА, ски писти и евтини механи

Входът за градската баня е само 1,50 лв., за нощувка стига двайсетачка

Такава красота само Господ дава - прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори. Гората и водата даряват здраве и дълголетие. И не само това. А и препитание за 3-те хиляди жители на Добринище. Местните хора винаги припомнят, че градът е кръстен така именно на богатите природни дадености. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: "Добри неща, добри неща". 17 са минералните извори с доказани лечебни качества, 18 л/сек е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Затова е напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 г. не крият, че печелят добре от туризъм.

Какво е общото между английската закуска "Хемендекс" и израза на местен диалект "Айде на бане!"? Отговорът е Добринище. Но защо? Най-добре обяснява колоритният Здравчо Галчов, който заедно със съпругата си Жулиета дава стаи за гости в курорта. "Айде на бане!" е "Хайде на баня!" по нашенски. А с пустия "Хемендекс" го закъсах преди 22 г. Правех първите си стъпки в този бранш, дойдоха чужденци и ми казаха, че искат "Хемендекс" за закуска. Казах им, че няма проблем, а хал хабер си нямах какво е това чудо. Нямаше и "Гугъл" по онова време. Баща ми беше готвач, лека му пръст, та той ме спаси. На сутринта им викам на гостите: "Що не кажете, че е яйца и шунка, та да ви разбера? Истината е, че аз вече знам що е "Хемендекс", но чужденците няма как да си преведат нашето "Айде на бане!", реди чешитът. Бившият работник в телефонния завод, в РПК

почти насила станал хотелиер

Но не съжалява. През 1992 г. от туристическата камара направили оглед на къщата му. Още тогава имало много туристи в Добринище, а нямало достатъчно стаи. Одобрили дома му и така се започнало. За да няма вече спиране. Здравчо никога няма да забрави как за 20 дни посред зима направил ремонт на сградата. Обадили му се българи от Австралия, че ще му гостуват над 10 души за минимум 10 дни и ще посрещнат новата 1995 г. Нямал достатъчно стаи, но на клиенти не се отказва. И тях, както при аферата "Хемендекс", уверил, че всичко ще е наред. Изтеглил заем от РПК - 72 000 лева. От 6 до 26 декември станали строители с жена му. Но се справили. "Дойде датата, а гостите ги няма. Започнах да се изпотявам, че заемът си е заем. През нощта се появиха. Готвихме им, пяхме им, разхождахме ги. Накрая ме питат колко да ми платят. Не бях водил сметка. Един от тях бе капитан на кораб, той каза всеки да хвърли на масата колкото прецени. Покриха масата с пари, не бях виждал толкова през живота си!", не крие хотелиерът. Разкрива, че най-важно е доброто посрещане, обслужване и отношение. Това му осигурява редовни клиенти. За политиците запазва мълчание. Но

често му гостуват Татяна Лолова и Иван Кулеков

идвал и Васил Попов, лека му пръст. В момента има туристи чак от Австралия и Южна Америка. 27-годишният Петър Петров за първи път дошъл тук на 4 г. Всяка зима и всяко лято посещавал Здравчо, но заминали за Австралия. Сега пристига у нас веднъж в годината. "Веднага идвам тук, това е моето място. Домакините са много естествени, приемат ни като част от семейството. Аз тук не съм гост, а съм у дома си. Добринище е в сърцето ми, това не може да се обясни", казва младият българин, който е заедно с приятелката си. Заедно с него е чичо му Тома, който свири на фагот във филхармонията в перуанската столица Лима, съпругата му Клаудия, която е стюардеса, и 3-годишната им дъщеря Калина. "Детето ми е единственото в Перу с това име. Чудесна е природата тук, минералната вода е супер. Холата са добри и отзивчиви", казва перуанката Клаудия. Здравчо уверява, че хотелиерството е най-доброто препитание в курорта. Но трябва да си искрен, честен, да правиш нещата със сърце и душа. И да не те мързи. "През зимата леглото струва 20 лева, през лятото е 15 лева. След 20 януари чакаме англичани. Посрещали сме и японци, жената им показа как се кваси истинско кисело мляко. За Нова година ни гостува отец Петър от Несебър, ще дойде пак в края на този месец. Всеки от местните хотелиери си има редовни клиенти", допълва той.
В Добринище признават, че дължат големия наплив и на близостта си до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 км от Зимната столица на Балканите. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 км писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца.

Малчуганите до 6 г. не плащат нищо

за по-големите дневната карта е 15 лева. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски. По-евтино е и в механите. "Българи и чужденци идват заради минералните извори. На плажа има топъл басейн. Винаги има хора в него. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. Наши инвеститори също се редят на опашка да строят тук, но има свободни само частни терени, а цените са високи. Няма да позволим застрояване. В момента има 3 по-големи хотела, ще се построи още един и спираме", твърди кметът Китан Галчев. Легловата база е 3000 легла, максимумът за населеното място е 5000. Но целта е туризмът да дава хляб на местните хора. Почти 90 са къщите за гости, собственост на жителите на курорта. "Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото ни е по-силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината", подчертава градоначалникът.

Айде на бане!

подканва ни и 63-годишният Малин Халачев, който чака, за да влезе в обществената баня. Къпалнята се намира сред прекрасен парк, който бе ремонтиран и открит миналата година. "Всяка вечер се къпя у дома, но веднъж в седмицата идвам тук. Да си нагрея кокалите, да влея сила в мускулите, да се освежа. Стоя в басейна, докато ми издържи двигателят. Плащам само 60 ст. вход, а мога да стоя цял ден. Водата ни дава здраве, затова е пълно с чужденци", реди пенсионерът. Учениците също плащат само 60 ст. Вход за басейна, за останалите цената е 1,50 лева. За инвалиди и ветерани от войната е безплатно. Ваната за двама души е 7 лева на час. "Водата няма лош мирис, чувствам се страхотно. Всеки ден от ваканцията си идвам", споделя младеж от Варна. "За нас това е традиция, ритуал, да отидем на баня", уверява бай Малин. Спомня си младините, когато водели жените си първо на баня, а после на чаша вино в ресторант-градината в парка.
Добринище има нещо, което го няма в Банско - минералната вода. Бистра е, без мирис и утайка. Слабо е минерализирана. Лечебните й свойства пък не подлежат на никакъв коментар.

Лекува много болежки

на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания. "Предлагаме СПА процедури с минерална вода, а това води много туристи тук. Посрещаме деца на детски лагери, служители на фирми, които са на тийм билдинг. Имаме и редовни клиенти, което е знак, че обслужването е добро и качествено", казва управителят на хотел "Орбел" Елена Шумарева. А местните хора чакат приемането на Плана за управление на Национален парк "Пирин". В него са предвидени още писти в планината и смяна на стария двуместен лифт, който е още от 1989 г. и е много бавен. "За да идват още повече туристи, целта ни е курортът да е целогодишен", твърдят те.

Копирано от standartnews.com

Добри новини за любителите на планината. Синоптиците обещават да е слънчево и топло през септември , като с това ще се удължи летния туристически сезон в Добринище. Възползвайте се от хубавото време.


Работното време на седалковия лифт е от 8.30ч. до 16.30ч.

Еднопосочният билет за възрастен е 8лв., а за деца 3лв.

Двупосочният билет за възрастен е 13лв., а за деца 5лв.

Събота, 15 Август 2015 00:00

Дуел на боговете 2

На 12 – 13 септември ще се проведе за втори път състезанието за любители на планинското колоездене "Дуел на боговете". То отново ще се състои на х. Безбог над Добринище, като се очаква в него да вземат участие ентусиасти от страната и чужбина. Трасето ще бъде между хижите Безбог и Гоце Делчев.

Надпреварата ще се проведе в три класа – за професионалисти, любители и жени.

Още информация за събитието тук.

Семейните хотели и къщите за гости в Добринище са намалени с около 50%. Това ни съобщават от БНТ. 4 дневните пакети за Коледните и Новогодишните празници са най-предпочитани от туристите, като 200 лева е сумата за човек.
Може да си харесате някой хотел или къща за гости от каталога ни и да осъществите контакт със собствениците ако планувате почивка в Добринище.

Четвъртък, 13 Ноември 2014 15:32

Цени за новия ски сезон в Добринище

ЦЕНИ ЗА СКИ-КАРТИ ЗА НОВИЯ СКИ-СЕЗОН В ДОБРИНИЩЕ (2014-2015)

 

КАРТИ

ВЪЗРАСТНИ

ДЕЦА

ЕДНОДНЕВНА

 30 ЛВ.

15 ЛВ.

ТРИДНЕВНА

  68 ЛВ. 

40 ЛВ.

ШЕСТДНЕВНА

 110 ЛВ.

70 ЛВ.

ПОЛУДНЕВНА

 20 ЛВ. 

10 ЛВ.

 

ЦЕНИ ЗА ДВУПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА СЕДАЛКОВИЯ ЛИФТ – 13ЛВ.

 *Полудневните ски-карти важатслед 12.30ч. до края на работния ден.

 *в цената на ски картата е включена ГО на лифтовите съоръжения.

  При аварийно спиране на лифта по независещи от фирмата причини, като влошаване на метеорологичните условия, спиране на ел.захранването и др.подобни, сумата за закупени карти и билети не се възстановява.

 РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЛИФТА ПРЕЗ СКИ СЕЗОНА

 8,30ч.-16,00ч.

 ПОСЛЕДНО КАЧВАНЕ/СЛИЗАНЕ В 15,30ч.

Ето цените за новия сезон на ски-зона Добринище, копирани от сайта на собсвениците.

 

Ски - карта  Възрастни  Деца 
 Еднодневна 30лв.   15лв.
Тридневна  68лв.  40лв. 
 Шестдневна 110лв.  70лв. 
Полудневна 20лв. 10лв.

 

Двупосочният билет за лифта до х. Безбог е 12 лв.

Валидността на полудневната карта е от 12.30 до затварянето на съоръженията.

Изберете хотел или къща за гости в Добринище и си прекарайте една незабравима ски почивка.

 

P.S. едно клипче от youtube за малко ентусиазъм. :)

Понеделник, 02 Декември 2013 12:53

Втори фестивал на снежните фигури - Безбог

След успеха си през изминалия ски сезон организаторите решиха да повторят начинанието и да организират „Втори фестивал на снежните фигури – Безбог/Добринище 2014". Преди събитието е предвидено стахотно парти на центъра на града, където ще бъде издигната музикална сцена, а в допълнение ще има и демонстрация  изграждане на снежни фигури. Организаторите са решили да проведат и празник на капамата. Всеки, който желае може да демонстрира своите кулинарни способности в приготвянето на традиционното за Добринище ястие.
На самия „Фестивал на снежните фигури" ще има музикална сцена, снежен бар, снежни къщи, ски и сноуборд изпълнения, както и много положителни емоции.

Вторник, 19 Ноември 2013 17:06

Туризмът в Добринище през 2013

Туризмът в курорта се развива с плавни, но сигурни темпове. Собствениците на хотели в Добринище могат да се похвалят с все по-голямата посещаемост на нашето градче. Добринищко лято изпълваше центъра на града с много музика и емоции. Пирин ехтеше от туристи, а минералния плаж даваше необходимата разхлада и релакс от летните горещини. Тази година имаше много любители на планината даже и през месеците октромври и ноември. Македонска кръчма беше препълнена и радваше своите гости с фолклорни песни и вкусни ястия.
В очакване на зимата хотелите и къщите за гости в Добринище вече са пълни за 8 декември, както и за коледните и новогодишните празници. През новия ски-сезон може би ще има повече любители на зимните спортове от миналия. Важно е да се подчертае, че цените в Добринище са наполовина по-ниски в сравнение с водещите ски-курорти в България.
Добринище върви напред. Врати отвориха новият хотел Александра и къща за гости Стойчеви. Собствениците на ски-зона Добринище направиха основен ремонт на хижа Гоце Делчев, като сега тя е може би една от най-модерните хижи в България. С нетърпение очакваме пускането на хотелски комплекс и къщи за гости Лира Термал на руския бизнесмен Борис Ножкин, което ще увеличи легловата база на курорта с 350 места.
По всичко личи, че Добринище просперира и с всяка година става все по-привлекателно. За това заповядайте в Добринище! Насладете се на магията на нашия град!

Понеделник, 26 Август 2013 09:34

Нова къща за гости в Добринище

В разгара на летния сезон нова къща за гости в Добринище отвори врати. Къща Стойчеви се намира в центъра на градчето и вече дава удобство и спокойствие на своите гости. Изгодните летни пакети дават на гостите една невероятна почивка в Добринище на изгодни цени. Повече информация на www.stoichevi.com и телефон за контакти: 0882 / 978 010


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/dobrini1/public_html/templates/protostar/html/com_k2/templates/dobrinishte/category.php on line 254